Friday, April 1, 2011

DAGING KICAP BEREMPAH



BAHAN-BAHANNYA:

Daging lembu ( dipotong agak nipis)
Kicap
Serai - sebatang
Ketumbar, Jintan manis, Jintan pedas (di goreng garing dan dikisar)
Lada hitam- di kisar

Bawang merah
halia
Bawang putih
(kesemuanya di mayang halus)

Bawang besar
2 cawan Air
minyak utk menumis
Garam
Gula


CARA-CARA MEMBUATNYA:
Goreng daging tanpa minyak sehingga kering air..ketepikan...
Tumiskan bawang2 yg di mayang halus sehigga garing dan naik bau
Masukkan kicap, diikuti air..
Masukkan serai
Masukkan sesudu serbuk ketumbar + jintan
dan lada hitam..


Masukkan daging..biarkan seketika
kemudian masukkan gula, garam secukup rasa.


Biarkan sehingga kuah pekat dan akhir sekali masukkan bawang besar.


p/s: juga boleh di tambah tomato..



Sudip berlaga:
Serbuk ketumbar + jintan yg lebih boleh disimpan dalam peti sejuk
Juga ada di pasaraya serbuk siap...

No comments: