BAHAN-BAHANNYA:
Daging lembu ( dipotong agak nipis)
Kicap
Serai - sebatang
Ketumbar, Jintan manis, Jintan pedas (di goreng garing dan dikisar)
Lada hitam- di kisar
Bawang merah
halia
Bawang putih
(kesemuanya di mayang halus)
Bawang besar
2 cawan Air
minyak utk menumis
Garam
Gula
CARA-CARA MEMBUATNYA:
Goreng daging tanpa minyak sehingga kering air..ketepikan...
Tumiskan bawang2 yg di mayang halus sehigga garing dan naik bauMasukkan kicap, diikuti air..
Masukkan serai
Masukkan sesudu serbuk ketumbar + jintan
dan lada hitam..
Masukkan daging..biarkan seketika
kemudian masukkan gula, garam secukup rasa.
Biarkan sehingga kuah pekat dan akhir sekali masukkan bawang besar.
p/s: juga boleh di tambah tomato..
Sudip berlaga:
Serbuk ketumbar + jintan yg lebih boleh disimpan dalam peti sejuk
Juga ada di pasaraya serbuk siap...
No comments:
Post a Comment