(Bahan Kastard)
2 cawan susu segar
4-5 sudu tepung kastard
1 gelas air
5 sudu gula
Fruit cocktail utk lapisan tengah (ditoskan airnya)
(Lapisan Jelly)
Serbuk puding Nona
Mangga segar dan sos coklat sebagai hiasan
CARA BUAT:
Didihkan susu segar bersama gula..
Apabila sudah mendidih masukkan tepung kastard yg telah dibancug dgn segelas air
Masak sehingga betul2 pekat..
(Masukkan dalam bekas)
Kemudian taburkan fruit cocktail yg telah ditoskan airnya
Masak Serbuk puding Nona mengikut arahan di kotak.
Tuangkan perlahan2, sedikit demi sedikit ke atas kastard
Sejukkan seketika..
Apabila jelly hampir2 keras...hiaskan dengan hirisan mangga
sejukkan lagi puding...sehingga betul2 sejuk dan keras
Sos coklat di letakkan semasa menghidangkan puding
Kalau ada bekas kaca lut sinar yg leper tu lagi cantik
yg ni amat ler lambat utk sejuk sebab tebal sangat
Sudip berlaga:
Sangat mudah dan simple sebenarnya...best di makan sejuk
Lagi cerita kat entry
http://violetgloves.blogspot.com/2011/04/puding-mangga-yumyum.html
Lagi cerita kat entry
http://violetgloves.blogspot.com/2011/04/puding-mangga-yumyum.html
1 comment:
menarik.. tengok bahan dgn caara pon cam senang
Post a Comment