Kalau ada penggemar wedges KFC tuh, meh ler try buat ni..
Mudah ajer..berbaloi2 kalau cuba...
jom tengok cara2:
Memula harus ler kupas kulit kentang...
(x kan itu pun nak ajar beb)
Then potong mengikut size yg anta suka
Jangan tebal sangat tau..nnti muak plak masa nguyah
tapi sekiranya anda suka yg tebal2..terpulang ler kan.
Pastuh, kentang2 yg siap di potong mama rendam ngan air garam dalm 1/2jam
Selain memasinkan kentang..air garam juga bertindak sebagai pencuci tau
kentang akan nampak lagi bersih dan segar..
Pastu toskan dan gaulkan ngan serbuk kunyit, serbuk kari dan sedikit gula
(mama tambah sedikit serbuk lada hitam, serbuk ketumbar+jintan)
Perap sekejap then kukus
Kentang yg dah kukus tu boleh simpan lama tau
kalau xnak goreng leh simpan dalam peti ais
Then celup dalam putih telur
gaulkan ngan tepung goreng serbaguna
dan tadaaaaaaa
Ni ler Wegdes utk minum petang kami
yg selebihnya leh simpan goreng esok2 plak
Masa nak makan tu, tengok dalam peti sos tousand island dah xpired
mayonis plak dah abis
so cicah sos ajer
sodapppppp
Silalah toraiiiii
x payah beli wedges 1 bag tu sampai RM9-10
atau wedges KFC ..hehehe..
Kredit to Mrs.Fiza...
sebab mama jumpa resepi ni dari dia dan adjust sendiri2.
2 comments:
huhu dah buat dah..jadik n sodap..tq eily
Sedapnyeee nampak :) nk try laa buat
Post a Comment