Wednesday, January 19, 2011

MEE SOYA UNTUK BREAKFAST

Hari ni macam syok plak kongsi resepi..hehe. Arini korang masak apa utk bekfes? Arini mama makan mi soya. Pernah dengar x? Mi soya ni dibuat dari soya. Mama suka makan mi ni di buat sup..mebles pasti..hehe

Inilah rupa mi soya, macam laksa tepung..mi ni kena rendam dulu dalam seminit..
Then baru masuk dalam sup yg telah siap direneh
Ni yg dah siap dimasak..sup diet ala mama.Dhiya amat sukakannya.

Mama wat sup ni senang jer, mama x suka tumis2:
first mama akan didihkan air, 
masukkan ayam yg dipotong kecil2, 
renehkan sekejap sampai ayam masak, 
then masukkan bawang putih yg telah dihiris halus2
Masukkan telur dan sayur dan chicken ball
(pagi ni dalam peti kehabisan lobak n cauliflower..so sawi jer ler)
Last sekali masukkan mi..
Siap utk di makan
(mama n family memang cut off penggunaan garam utk sup sebab 
Dhiya suka hirup sup n tokma pun ada darah tinggi.so kalau yg nak try tapi u oll suka masin,
 tambah ler garam)

Ada satu ag mi yg agak2 sama ngan mi soya, mee suah..pernah dengar? mee suah dibuat dari tepung dan telur. mama selalu masak cara sama jer..
Ni la mee suah..lebih halus macam bihun..sedap tau


Sudip berlaga:
Sape nak diet leh ler makan mee nih..

4 comments:

Mama AminAzim said...

ooo..mee soya nie mcm nie aje masak nye.. baru la tau.. sll tgk kat tesco mee nie tp x tau mcm mana nak masak..:)pas nie leh cuba la..

Diyana said...

kat tesco ade eh?giant pun ade kot kan?nnti nak cr jg la..x pnh tgk lg.en suami mmg ske mee sup mcm ni..tp itula..bini die cm x reti nk cr bahan.jd beli ajela..hehe.alasan ..kui kui

BIONIC WOMEN said...

mamaaminazim:
senang jer masak mee ni, eily ni pun boss masa kerja dulu ajarkan..tapi
dia xleh rebus lama2 sangat nanti kembang..

D:
boleh ler cuba ek..murah ajer,sepeket dalam 80sen kalau x silap
bagi eily mee suah lagi sedap dari mee soya

wan nurul hezrina abd halim said...

aah tak pernahlah makan mee nih..nnt nurul nak g carik arr kot2 ada kat carrefore alamanda.nak try wat sup.cam sedap jerk