BAHAN-BAHAN:
TEPUNG PULUT
AIR KAPUR (SEDIKIT)
GARAM SECUBIT
PEWARNA HIJAU@AIR PANDAN
SANTAN
GULA MELAKA/GULA KEREK (2 KEREK)
HALBA
HALIA (DI MAYANG HALUS)
BAWANG MERAH 2 ULAS (MAYANG HALUS)
SEDIKIT GULA PASIR
DAUN PANDAN
CARA-CARA
Tepung pulut di bancuh dengan air, air kapur dan garam..
gaul dan uli adunan hingga sebati dan kental
(adunan mestilah tidak melekat di tangan)
kemudian gentelkan dan masukkan dalam air rebusan yg sedia mendidih
apabila timbul bermakna tepung anda telah masak dan keluarkan, kemudian masukkan dalam bekas berisi air..(supaya ia tidak melekat)
utk sediakan kuahnya...
cairkan gula melaka/gula kerek dengan sedikit air dan daun pandan sehingga betul2 cair
kemudian masukkan santan
halba, halia dan bawang merah dan sedikit gula
apabila kuah sudah masak, masukkan butir nangka (tepung) yg telah di sejukkan tadi..
sedia di hidang..
No comments:
Post a Comment