Wednesday, June 29, 2011

PUDING ROTI KARAMEL


BAHAN-BAHAN
1 TIN SUSU SEJAT
1 TIN AIR
KULIT ROTI
4 BIJI TELUR
2 SUDU MAKAN GULA
SEDIKIT GULA MELAKA
SEDIKIT PEWARNA HIJAU

4 SUDU GULA UTK KARAMEL

CARA-CARA;
Rendam kulit roti dengan 1 tin susu sejat selama 10min
masukkan gula, gula melaka, telur, dan air dalam rendaman tersebut.
kacau hingga rata

3/4 daripada adunan di blend hingga halus.
Manakala bakinya diwarnakan hijau

Dalam loyang, cairkan 4 sudu gula hingga perang. kemudian sejukkan.

Panaskan kukusan, kemudian masukkan loyang yg mengndungi gula hangus.
(pastikan gula hangus betul2 beku sebelum tu)

Kemudian, masukkan adunan yg di blend.
Akhir sekali masukkan, adunan yg di warnakan hijau secara perlahan2, 
sedikit demi sedikit...

kukus selam 45 min..



Sudip berlaga:
sangat enak di makan sejuk...
boleh dihias dengan topping coklat sos

No comments: