Tuesday, February 15, 2011

LEMPENG HL, KEGEMARAN DHIYA

Lempeng ini sangat gebu dan lembut.
Sesuai for kids.

Bahan2:
Tepung gandum
sebiji telur
Mentega@planta
sedikit gula
Susu HL (fresh milk)
Nestle rice cereal (ape2 cereal pun bleh  oat atau cornflake dihancurkan pun boleh)
secubit sodium bikarbonat
kismis


Cara buat:
Mentega dan telur dipukul sampai agak kembang
kemudian masukkan telur dan pukul lagi
masukkan tepung (yg telah dicampurkan dengan cereal dan sodium bikarbonat)sedikit demi sedikit diselang seli dengan susu
kemudian masukkan kismis n gaul sebati
(adunan akan jadi macam bancuhan kuih bahulu)..
then bakar atas kuali dengan api perlahan

Kalau nak mebeles lagi leh wat toping ngan sos coklat@ madu..sedappppp!!!!

Nota kaki:
Resepi ni terhasil masa Cereal Dhiya selalu x abis dulu. Skang ni mama tukar cereal tu ngan oat atau cornflake yg dihancurkan.

1 comment:

MRS. K said...

kite buat lempeng bodo-bodo je.. huhuhu