BAHAN-BAHAN
2 Cawan Tepung Gandum
1/2 paket mauripan
1 sudu teh baking powder
1 cawan susu segar
1 sudu teh Garam
2 sudu Makan penuh Marjerin
1 sudu teh pewarna hijau
beberapa titik esen pandan
Gula kastor untuk hiasan
CARA-CARA
Campurkan susu segar bersama mauripan, garam, pewarna hijau dan esen pandan
kacau dan ketepikan 5-10minit
Ayak tepung gandum bersama baking powder
Kemudian gaul tepung bersama marjerin sehingga sebati
masukkan susu segar yang telah dicampur brsama mauripan tadi
sedikit demi sedikit..
Uli adunan sehingga betul2 bening
Ayak tepung gandum bersama baking powder
Kemudian gaul tepung bersama marjerin sehingga sebati
masukkan susu segar yang telah dicampur brsama mauripan tadi
sedikit demi sedikit..
Uli adunan sehingga betul2 bening
(sekiranya adunan sedikit lembik, masukkan tambahan tepung sedikit demi sedikit)
Adunan betul2 elok sekiranya tidak melekat di tangan..
ketepikan adunan dan tutup dengan kain lembap utk 10 minit.
kemudian bentuk adunan mengikut size yg digemari..
Rehatkan lagi doh utk 5-10 mini kemudian boleh digoreng dalam minyak panas..
sebelum dihidangkan, salut dengan gula kastor.
Adunan betul2 elok sekiranya tidak melekat di tangan..
ketepikan adunan dan tutup dengan kain lembap utk 10 minit.
kemudian bentuk adunan mengikut size yg digemari..
Rehatkan lagi doh utk 5-10 mini kemudian boleh digoreng dalam minyak panas..
sebelum dihidangkan, salut dengan gula kastor.
No comments:
Post a Comment