Saturday, July 16, 2011

PUDING KARAMEL JAGUNG





BAHAN-BAHAN:
Tepi roti
4 biji telur
2 sudu tepung kastard
2 sudu tepung jagung
sedikit esen vanilla
1 tin susu cair
1/2 tin krim jagung
4 sudu besar gula (kalau suka manis boleh lebihkan)
3 Sudu besar gula utk karamel


Cairkan gula utk karamel dalam loyang..(Biarkan betul2 sejuk)
Panaskan kukusan
Susun tepi roti atas karamel yg disejukkamn
Telur, gula, susu cair, tepung kastard dan tepung jagung + esen vanilla di blend
Kemudian tuangkan dalam loyang roti tadi
Masukkan jagung sedikit demi sedikit






Kukus selama 20 minit

Thursday, July 7, 2011

TRIFFLE JAGUNG KOKOKRUNCH



BAHAN-BAHAN:
Lapisan bawah (based)

1 mangkuk kokokrunch
1/2 bungkus biskut digestive
1/2 buku butter
1/2 cawan susu segar

Lapisan kastard
1 tin susu cair
1 tin air
4 sudu tepung castard
2 sudu tepung jagung
4 sudu gula
1/2 tin jagung krim
kokokrunch

Jelly (masak ikut arahan dibelakang kotak)

CARA-CARA MASAK
Cairkan butter
biskut dan kokokrunch dihancurkan (masuk dalam plastik kemudian tumbuk)
Kemudian gaul bersama butter dan susu segar dgn api perlahan
Apabila kering..angkat dan mampatkan dalam loyang
Kemudian bekukan dalam peti sejuk utk 10-15min

Butter+biskut+kokokrunch dimampatkan

utk lapisan kastard
Campurkan susu cair, air, tepung kastard, tepung jagung dan gula
Kemudian masak sehingga betul2 betul pekat
curahkan atas lapisan pertama yg telah dibekukan
Kemudian letakkan jagung dan taburkan kokokrunch
Sejukkan lagi dalam peti sejuk utk 10 minit

Kastard + jagung

Kemudian lapisang atas sekali
tuang jeli yg dimasak mengikut arahan belakang kotak..
Sejukkan sehingga betul2 keras


Boleh dihiaskan dengan buah-buahan atau sos coklat



Sudip berlaga:
Puding ini sangat sedap, lapisan bawahnya krunchy