Monday, May 9, 2011

BUBUR BUTIR NANGKA


BAHAN-BAHAN:
TEPUNG PULUT
AIR KAPUR (SEDIKIT)
GARAM SECUBIT
PEWARNA HIJAU@AIR PANDAN

SANTAN
GULA MELAKA/GULA KEREK (2 KEREK)
HALBA
HALIA (DI MAYANG HALUS)
BAWANG MERAH 2 ULAS (MAYANG HALUS)
SEDIKIT GULA PASIR
DAUN PANDAN

CARA-CARA
Tepung pulut di bancuh dengan air, air kapur dan garam..
gaul dan uli adunan hingga sebati dan kental
(adunan mestilah tidak melekat di tangan)

kemudian gentelkan dan masukkan dalam air rebusan yg sedia mendidih
apabila timbul bermakna tepung anda telah masak dan keluarkan, kemudian masukkan dalam bekas berisi air..(supaya ia tidak melekat)


utk sediakan kuahnya...
cairkan gula melaka/gula kerek dengan sedikit air dan daun pandan sehingga betul2 cair
kemudian masukkan santan
halba, halia dan bawang merah dan sedikit gula
apabila kuah sudah masak, masukkan butir nangka (tepung) yg telah di sejukkan tadi..
sedia di hidang..

MEE GORENG MAMAK


BAHAN-BAHAN:
MEE KUNING
AYAM
SAWI
LADA KERING
BAWANG PUTIH
BAWANG MERAH
HALIA
SOS CILI
SOS TOMATO
TELUR
(BOLEH TAMBAH TAUGEH, DAN TAUHU GORENG)

CARA-CARA:
TUMIS BAWANG PUTIH YG TELAH DIKETUK
MASUKKAN AYAM (TUMIS AYAM HINGGA MASAK)
MASUKKAN BAWANG MERAH +HALIA YG TELAH DIKISAR
APABILA SUDAH GARING..MASUKKAN LADA KERING KISAR
TUMIS LAGI HINGGA BETUL2 GARING..

KEMUDIAN MASUKKAN SOS CILI, SOS TOMATO, SAWI DAN MEE
GAUL HINGGA SEBATI...APABILA AGAK KERING
PECAHKAN TELUR DI TENGAH2..
KACAU BERSAMA MEE SEHINGGA MASAK..

HIASKAN DENGAN TIMUN DAN LIMAU NIPIS