Wednesday, April 27, 2011

AGAR-AGAR SANTAN+GULA MELAKA



BAHAN-BAHAN

1 paket agar-agar
3 cawan air
1 kotak santan
2 biji telur
2 keping gula kerek @gula melaka
Daun pandan
Secubit garam


CARA-CARA

Masak agar agar + air + gula kerek+daun pandan hingga mendidih


(telur dan santan dan secubit garam di bancuh bersama)
Bila gula betul2 hancur, masukkan santan yg telah dikacau bersama telur


masakkan seketika hingga santan masak 


kemudian sejukkan..




Senduk berlaga:
Letak dalam acuan utk lebih cantik, dalam loyang pun boleh..hehe

Sunday, April 17, 2011

BURGER MALAYSIA



BAHAN-BAHAN DOH:

2 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin
1/2 paket mauripan/yis
1 sudu makan susu pekat manis
1/2 cawan air
secubit garam

(Timun dan salad utk hiasan)

CARA BUAT:
Bancuh air, mauripan, susu pekat dan garam dalam cawan. Biarkan kembang
Tepung dan marjerin di gaul sampai sebati.
Kemudian masukkan air bancuhan yis sedikit demi sedikit.
Uli doh sampai lembut..
(sekiranya doh lembik ,tambahkan tepung sedikit demi sedikit, sekiranya agak keras renjiskan air, sedikit demi sedikit) - keadaan doh juga bergantung pada kualiti tepung
Kemudian bentukkan doh bulat (sebesar bola pingpong)
Rehatkan Doh tersebut sehingga kembang 2x ganda.



BAHAN-BAHAN SAMBAL

Ikan bilis
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih
1 sudu gula perang
Garam
2 sudu sos cili
1 susu sos tomato
(Mama gantikan sos tomato dengan asam keping utk kali ni)

CARA BUAT SAMBAL
Tumiskan hingga garing bawang merah dan bawang putih yg telah di kisar bersama.
Kemudian masukkan cili kering yg juga telah di kisar.
Tumiskan hingga betul2 garing.
Masukkan, gula perang, sos cili dan sos tomato.
Apabila sambal sudah pekat dan separuh kering, masukkan ikan bilis.

Goreng doh yg telah direhatkan. Kemudian apabila agak sejuk belah ditengah2. Oleskan sedikit marjerin.
Masukkan sambal, timun dan salad (jika suka)
Sedia utk dihidangkan.


Saturday, April 16, 2011

KERABU MANGGA


BAHAN-BAHAN:

Mangga muda- cincang
Tomato - potong nipis2
Bawang besar- di mayang
Kacang tanah- di tumbuk
Serai- di mayang
Cili padi- di potong
Sedikit gula
Secubit garam
Sedikit mayonis 


Campur semua bahan..gaul sampai sebati..
Sedia utk dihidangkan

BURGER LAGI


Burger for the 2nd time

Resepi daging burger sendiri
Boleh tengok dalam entry:

Thursday, April 14, 2011

APAM WARNA WARNI KEHIDUPAN


BAHAN-BAHAN:

2 cawan- Tepung berpenaik blue key
3/4 cawan - gula kastor
2 biji telur
1 kotak santan segera (200ml)
1 sudu teh Esen Vanilla
Secubit garam
Pewarna hijau dan merah


CARA MEMBUATNYA:

Campurkan kesemua bahan (kecuali pewarna)

pukul hingga kembang dan pekat..
Kemudian asingkan menjadi 3 bahagian
warnakan 1 bahgian merah dan 1 bahagian hijau..


Sapukan acuan apam dengan sedikit minyak
Isi bekas dengan ke3 bahgian adunan secara berselang seli
Kukus selama 20min..
(Sekiranya tiada acuan, boleh juga kukus dalam loyang selama 30-45min)

Versi dalam loyang:
(Percubaan pertama yg kureng menjadi)

 Tuang adunan secara berselang seli

 Adunan tanpa warna dituangkan di bahagian atas
kemudian buat 1 pusingan dengan ujung pisau..

Kukus selama 40min

Siap utk di hidangkan

Sedikit kurang warna..


Apam utk harijadi yg ke 29..13/4/1982
Nice..lain dari yg lain. hehe


Sudip berlaga:
Ada yg tambah ovellet utk cantikkan adunan, tapi mama x guna.

Monday, April 11, 2011

TRIFFLE STRAWBERRY COKLAT


BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN

KEK GULUNG COKLAT
1 TIN SUSU CAIR
1 TIN AIR
4 SUSU TEPUNG CASTARD
4 SUDU GULA
ESEN VANILLA
SERBUK JELLY

STRAW BERRY 
SOS COKAT 

CARA BUAT:
kek gulung di potong dan disusun dalam bekas

kebetulan tiada kek gulung..kek biasa pun boleh.

Utk Lapisan kastard:
Didihkan susu cair dalam periuk
Tepung kastard di bancuh dengan setin air 
kemudian masukkan dalam periuk
masukkan 1 sudu kecik esen vanilla dan gula
(kacau hingga betul2 pekat)

Kemudian curahkan atas kek...


Utk lapisan jelly:
Masak jelly mengikut aturan di belakang kotak.
Kemudian tuangkan sedikit demi sedikit dengan perlahan2 ke atas bancuhan kastard

kemudian hiaskan dengan Strawberry 
Sos coklat bo;eh di hiaskan apabila hendak di hidangkan

Sedap dihidangkan sejuk


Sudip berlaga:

Boleh tgk cerita lanjut:

Thursday, April 7, 2011

PAU GORENG INTI KACANG MERAH



BAHAN2 INTI 

kacang merah - 200g
gula kerek/melaka - 2 kerek
Air 

CARA2NYA:
Rendam kacang merah beberapa jam
Kemudian rebus dengan air..
(Rebus guna rice cooker-tidak berkerak dan hangit)
Cairkan gula melaka dalam kuali dengan sedikit air
Kemudian masukkan kacang yg telah direbus
Kacau hingga betul2 kering
(Lenyek2kan kacang dengan sudip masa mengacau)


*sekiranya anda maukan tekstur yg lebih halus- boleh juga blend dulu kacang yg telah direbus
baru kacau dalam kuali





BAHAN2 PAU:
4 cawan tepung gandum
1/2 paket yis kering(direndam dengan segelas air +susu pekat manis+garam)
1 sudu margerin/mentega
1 sudu teh bikarbonat

CARA2NYA:
Ayak tepung bersama serbuk bikarbonat
Gaulkan dengan margerin/mentega sehigga betul2 sebati
Masukkan bancuhan yis sedikit demi sedikit ke dalam tepung
uli hingga adunan menjadi doh 



Biarkan doh selama 1/2jam
kemudian bentukkan menjadi bulat dan masukkan inti
biar doh lagi selama 15-20minit sebelum goreng


Saturday, April 2, 2011

PUDING MANGGA





BAHAN-BAHAN:

(Bahan Kastard)

2 cawan susu segar
4-5 sudu tepung kastard
1 gelas air
5 sudu gula

Fruit cocktail utk lapisan tengah (ditoskan airnya)

(Lapisan Jelly)
Serbuk puding Nona 

Mangga segar dan sos coklat sebagai hiasan

CARA BUAT:
Didihkan susu segar bersama gula..
Apabila sudah mendidih masukkan tepung kastard yg telah dibancug dgn segelas air
Masak sehingga betul2 pekat..

(Masukkan dalam bekas)
Kemudian taburkan fruit cocktail yg telah ditoskan airnya

Masak Serbuk puding Nona mengikut arahan di kotak.

Tuangkan perlahan2, sedikit demi sedikit ke atas kastard
Sejukkan seketika..

Apabila jelly hampir2 keras...hiaskan dengan hirisan mangga

sejukkan lagi puding...sehingga betul2 sejuk dan keras
Sos coklat di letakkan semasa menghidangkan puding

Kalau ada bekas kaca lut sinar yg leper tu lagi cantik
yg ni amat ler lambat utk sejuk sebab tebal sangat




Sudip berlaga:
Sangat mudah dan simple sebenarnya...best di makan sejuk


Lagi cerita kat entry 
http://violetgloves.blogspot.com/2011/04/puding-mangga-yumyum.html

Friday, April 1, 2011

DAGING KICAP BEREMPAH



BAHAN-BAHANNYA:

Daging lembu ( dipotong agak nipis)
Kicap
Serai - sebatang
Ketumbar, Jintan manis, Jintan pedas (di goreng garing dan dikisar)
Lada hitam- di kisar

Bawang merah
halia
Bawang putih
(kesemuanya di mayang halus)

Bawang besar
2 cawan Air
minyak utk menumis
Garam
Gula


CARA-CARA MEMBUATNYA:
Goreng daging tanpa minyak sehingga kering air..ketepikan...
Tumiskan bawang2 yg di mayang halus sehigga garing dan naik bau
Masukkan kicap, diikuti air..
Masukkan serai
Masukkan sesudu serbuk ketumbar + jintan
dan lada hitam..


Masukkan daging..biarkan seketika
kemudian masukkan gula, garam secukup rasa.


Biarkan sehingga kuah pekat dan akhir sekali masukkan bawang besar.


p/s: juga boleh di tambah tomato..



Sudip berlaga:
Serbuk ketumbar + jintan yg lebih boleh disimpan dalam peti sejuk
Juga ada di pasaraya serbuk siap...