Wednesday, April 27, 2011
AGAR-AGAR SANTAN+GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN
1 paket agar-agar
3 cawan air
1 kotak santan
2 biji telur
2 keping gula kerek @gula melaka
Daun pandan
Secubit garam
CARA-CARA
Masak agar agar + air + gula kerek+daun pandan hingga mendidih
(telur dan santan dan secubit garam di bancuh bersama)
Bila gula betul2 hancur, masukkan santan yg telah dikacau bersama telur
masakkan seketika hingga santan masak
kemudian sejukkan..
Senduk berlaga:
Letak dalam acuan utk lebih cantik, dalam loyang pun boleh..hehe
Sunday, April 17, 2011
BURGER MALAYSIA
BAHAN-BAHAN DOH:
2 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin
1/2 paket mauripan/yis
1 sudu makan susu pekat manis
1/2 cawan air
secubit garam
(Timun dan salad utk hiasan)
CARA BUAT:
Bancuh air, mauripan, susu pekat dan garam dalam cawan. Biarkan kembang
Tepung dan marjerin di gaul sampai sebati.
Kemudian masukkan air bancuhan yis sedikit demi sedikit.
Uli doh sampai lembut..
(sekiranya doh lembik ,tambahkan tepung sedikit demi sedikit, sekiranya agak keras renjiskan air, sedikit demi sedikit) - keadaan doh juga bergantung pada kualiti tepung
Kemudian bentukkan doh bulat (sebesar bola pingpong)
Rehatkan Doh tersebut sehingga kembang 2x ganda.
BAHAN-BAHAN SAMBAL
Ikan bilis
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih
1 sudu gula perang
Garam
2 sudu sos cili
1 susu sos tomato
(Mama gantikan sos tomato dengan asam keping utk kali ni)
CARA BUAT SAMBAL
Tumiskan hingga garing bawang merah dan bawang putih yg telah di kisar bersama.
Kemudian masukkan cili kering yg juga telah di kisar.
Tumiskan hingga betul2 garing.
Masukkan, gula perang, sos cili dan sos tomato.
Apabila sambal sudah pekat dan separuh kering, masukkan ikan bilis.
Goreng doh yg telah direhatkan. Kemudian apabila agak sejuk belah ditengah2. Oleskan sedikit marjerin.
Masukkan sambal, timun dan salad (jika suka)
Sedia utk dihidangkan.
Saturday, April 16, 2011
KERABU MANGGA
BAHAN-BAHAN:
Mangga muda- cincang
Tomato - potong nipis2
Bawang besar- di mayang
Kacang tanah- di tumbuk
Serai- di mayang
Cili padi- di potong
Sedikit gula
Secubit garam
Sedikit mayonis
Campur semua bahan..gaul sampai sebati..
Sedia utk dihidangkan
BURGER LAGI
Burger for the 2nd time
Resepi daging burger sendiri
Boleh tengok dalam entry:
Thursday, April 14, 2011
APAM WARNA WARNI KEHIDUPAN
BAHAN-BAHAN:
2 cawan- Tepung berpenaik blue key
3/4 cawan - gula kastor
2 biji telur
1 kotak santan segera (200ml)
1 sudu teh Esen Vanilla
Secubit garam
Pewarna hijau dan merah
CARA MEMBUATNYA:
Campurkan kesemua bahan (kecuali pewarna)
pukul hingga kembang dan pekat..
Kemudian asingkan menjadi 3 bahagian
warnakan 1 bahgian merah dan 1 bahagian hijau..
Sapukan acuan apam dengan sedikit minyak
Isi bekas dengan ke3 bahgian adunan secara berselang seli
Kukus selama 20min..
(Sekiranya tiada acuan, boleh juga kukus dalam loyang selama 30-45min)
Versi dalam loyang:
(Percubaan pertama yg kureng menjadi)
Tuang adunan secara berselang seli
Adunan tanpa warna dituangkan di bahagian atas
kemudian buat 1 pusingan dengan ujung pisau..
Kukus selama 40min
Siap utk di hidangkan
Sedikit kurang warna..
Apam utk harijadi yg ke 29..13/4/1982
Nice..lain dari yg lain. hehe
Sudip berlaga:
Ada yg tambah ovellet utk cantikkan adunan, tapi mama x guna.
Monday, April 11, 2011
TRIFFLE STRAWBERRY COKLAT
BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN
KEK GULUNG COKLAT
1 TIN SUSU CAIR
1 TIN AIR
4 SUSU TEPUNG CASTARD
4 SUDU GULA
ESEN VANILLA
SERBUK JELLY
STRAW BERRY
SOS COKAT
CARA BUAT:
kek gulung di potong dan disusun dalam bekas
kebetulan tiada kek gulung..kek biasa pun boleh.
Utk Lapisan kastard:
Didihkan susu cair dalam periuk
Tepung kastard di bancuh dengan setin air
kemudian masukkan dalam periuk
masukkan 1 sudu kecik esen vanilla dan gula
(kacau hingga betul2 pekat)
Kemudian curahkan atas kek...
Utk lapisan jelly:
Masak jelly mengikut aturan di belakang kotak.
Kemudian tuangkan sedikit demi sedikit dengan perlahan2 ke atas bancuhan kastard
kemudian hiaskan dengan Strawberry
Sos coklat bo;eh di hiaskan apabila hendak di hidangkan
Sedap dihidangkan sejuk
Sudip berlaga:
Gambar tidak berapa memuaskan...
Triffle versi kawan2:
Amy a.k.a mamtisya
http://mamatisya.blogspot.com/2010/10/puding-triffle-strawberry.html
Na..mama rifqy
http://miszmaliana.blogspot.com/2011/03/perghhhlagi-lagi-puding-suke-bangat.html
Nad@mamazakwan
http://zakwan-afif-najmi.blogspot.com/2011/04/menjadi-jugak-akhirnya-yezza.html
Triffle versi kawan2:
Amy a.k.a mamtisya
http://mamatisya.blogspot.com/2010/10/puding-triffle-strawberry.html
Na..mama rifqy
http://miszmaliana.blogspot.com/2011/03/perghhhlagi-lagi-puding-suke-bangat.html
Nad@mamazakwan
http://zakwan-afif-najmi.blogspot.com/2011/04/menjadi-jugak-akhirnya-yezza.html
Boleh tgk cerita lanjut:
Thursday, April 7, 2011
PAU GORENG INTI KACANG MERAH
BAHAN2 INTI
kacang merah - 200g
gula kerek/melaka - 2 kerek
Air
CARA2NYA:
Rendam kacang merah beberapa jam
Kemudian rebus dengan air..
(Rebus guna rice cooker-tidak berkerak dan hangit)
Cairkan gula melaka dalam kuali dengan sedikit air
Kemudian masukkan kacang yg telah direbus
Kacau hingga betul2 kering
(Lenyek2kan kacang dengan sudip masa mengacau)
*sekiranya anda maukan tekstur yg lebih halus- boleh juga blend dulu kacang yg telah direbus
baru kacau dalam kuali
BAHAN2 PAU:
4 cawan tepung gandum
1/2 paket yis kering(direndam dengan segelas air +susu pekat manis+garam)
1 sudu margerin/mentega
1 sudu teh bikarbonat
CARA2NYA:
Ayak tepung bersama serbuk bikarbonat
Gaulkan dengan margerin/mentega sehigga betul2 sebati
Masukkan bancuhan yis sedikit demi sedikit ke dalam tepung
uli hingga adunan menjadi doh
Biarkan doh selama 1/2jam
kemudian bentukkan menjadi bulat dan masukkan inti
biar doh lagi selama 15-20minit sebelum goreng
Saturday, April 2, 2011
PUDING MANGGA
(Bahan Kastard)
2 cawan susu segar
4-5 sudu tepung kastard
1 gelas air
5 sudu gula
Fruit cocktail utk lapisan tengah (ditoskan airnya)
(Lapisan Jelly)
Serbuk puding Nona
Mangga segar dan sos coklat sebagai hiasan
CARA BUAT:
Didihkan susu segar bersama gula..
Apabila sudah mendidih masukkan tepung kastard yg telah dibancug dgn segelas air
Masak sehingga betul2 pekat..
(Masukkan dalam bekas)
Kemudian taburkan fruit cocktail yg telah ditoskan airnya
Masak Serbuk puding Nona mengikut arahan di kotak.
Tuangkan perlahan2, sedikit demi sedikit ke atas kastard
Sejukkan seketika..
Apabila jelly hampir2 keras...hiaskan dengan hirisan mangga
sejukkan lagi puding...sehingga betul2 sejuk dan keras
Sos coklat di letakkan semasa menghidangkan puding
Kalau ada bekas kaca lut sinar yg leper tu lagi cantik
yg ni amat ler lambat utk sejuk sebab tebal sangat
Sudip berlaga:
Sangat mudah dan simple sebenarnya...best di makan sejuk
Lagi cerita kat entry
http://violetgloves.blogspot.com/2011/04/puding-mangga-yumyum.html
Lagi cerita kat entry
http://violetgloves.blogspot.com/2011/04/puding-mangga-yumyum.html
Friday, April 1, 2011
DAGING KICAP BEREMPAH
BAHAN-BAHANNYA:
Daging lembu ( dipotong agak nipis)
Kicap
Serai - sebatang
Ketumbar, Jintan manis, Jintan pedas (di goreng garing dan dikisar)
Lada hitam- di kisar
Bawang merah
halia
Bawang putih
(kesemuanya di mayang halus)
Bawang besar
2 cawan Air
minyak utk menumis
Garam
Gula
CARA-CARA MEMBUATNYA:
Goreng daging tanpa minyak sehingga kering air..ketepikan...
Tumiskan bawang2 yg di mayang halus sehigga garing dan naik bauMasukkan kicap, diikuti air..
Masukkan serai
Masukkan sesudu serbuk ketumbar + jintan
dan lada hitam..
Masukkan daging..biarkan seketika
kemudian masukkan gula, garam secukup rasa.
Biarkan sehingga kuah pekat dan akhir sekali masukkan bawang besar.
p/s: juga boleh di tambah tomato..
Sudip berlaga:
Serbuk ketumbar + jintan yg lebih boleh disimpan dalam peti sejuk
Juga ada di pasaraya serbuk siap...
Subscribe to:
Posts (Atom)